+382 69 893 315 +382 69 909 714 +382 69 629 516 (Viber, WhatsApp) info@durmitoradventure.com

Informacije

Tura uključuje:

 • Vođenje (oko 6 sati trajanja)

 • Opremu

 • Prevoz od Žabljaka do Pirlitora i nazad

Oprema koju obezbjeđuje Durmitor Adventure tim:

 • uže

 • pojas

 • kompleti 

Napomene:

 • * Penjačice nijesu uključene

 • U slučaju lošeg vremena, tura može biti odložena ili otkazana.

Aktivnost dostupna:

 • maj – oktobar

Penjanje na Durmitoru

Da li ste ikada razmišljali da probate sportsko penjanje na prirodnoj stijeni?
Bilo da ste početnik koji samo želi da proba ovaj veličanstveni sport ili ste iskusni penjač, ​​tim Durmitor Adventure vodi vas do krečnjačke stijene iznad najdubljog kanjona Europe.

Unutar Nacionalnog parka Durmitor imate priliku isprobati sportsko penjanja na na prirodnim stijenama Pirlitora koji se nalaze 11 km od Žabljaka, na ivici kanjona Tare.
Na tom lokalitetu postoje dva zida s smjerovima pogodnim i za početnike i za iskusne penjače.
Istočni zid je jednostavan, nagnuta stijena idealna za početnike. Tamo ćete naći šest smjerova za penjanje s težinama između 3 i 4+ (francuska skala), svi visine oko 10 m.
Zapadni zid je vertikalna, artikulisana litica sa četrnaest dugih smjerova, s težinama od 5b do 7b + i visine do 30 metara.

Oba zida su opremljena najsigurnijom sportskom opremom za penjanje.

Ističemo

!

20 smjerova

Iskusni vodiči

Dobro opremljeno i sigurno penjanje

I za početnike i za iskusne penjače

Cijena

70€

Cijena uključuje:

 • Jednog vodiča
 • 1 set opreme
 • Prevoz

Česta pitanja

Mogu li se prijaviti za penjačku turu, iako nikad nisam probao penjanje?
Naravno! Penjanje je veoma zabavno i sjajna je aktivnost u kojem se može uživati ​​u svim starosnim dobima, bez obzira na iskustvo.
Da li je opasno?
Kao i kod svake aktivnosti na otvorenom, postoji određeni rizik, ali kada se penjanju pristupi odgovorno, potpuno je bezbedno. Sa instruktorima Durmitor Adventure tima nemate razloga za brigu.
Ali što će se dogoditi ako padnem?
Prilikom pada, uže služi da uhvati penjača. Postoje dva načina stavljanja užeta na zid, a od Vašeg iskustva zavisi koji se pristup koristi. Ako ste početnik, vodič će Vam postaviti “top-rope”, tako da u slučaju pada, Vaše propadanje bude samo nekoliko centimetara.
Da li moram da se penjem skroz do vrha stene?
Ne. Penjete, dokle god osjećate da možete i želite.
Što je "Top roping"?
U pitanju je tehnika osiguravanja, kod koje je sredina užeta ukopčana u sidrište na vrhu smjera. Oba kraja užeta nalaze se na dnu smjera. Osiguravač izvlači uže kako penjač napreduje uz smjer, tako da je penjač uvijek osiguran užetom iznad njega i bilo koji pad će biti vrlo kratak. Top-roping je vrlo uobičajen način osiguravanja kod početnika i u zatvorenim dvoranama za penjanje. To je ono što ćete navjerovatnije koristit na turi.
Šta je potrebno da imam sa sobom?
Preporučljivo je da posjedujete patike za penjanje (penjačice) ili neki drugi par obuće koji vam je udoban za ovu aktivnost. Malo vode, užinu i čistu majicu za posle aktivnosti.
Moram li biti jak?
Penjanje uz stijene se prvenstveno oslanja na tehniku, a snaga je manje bitna. Ipak, jaki mišići Vam svakako mogu olakšati.
Hoće li tura biti otkazana u slučaju kiše?
Da, tura će biti otkazana. Tokom padavina, penjanje je nebezbjedno.
Da li je moguće penjati se sa strahom od visine?
Naravno. Gotovo svako se boji visine, manje ili više. Penjanje je veoma dobra aktivnost za oslobađanje od straha, jer ste sve vreme sasvim bezbedni i koncentrisani na ono što radite.