Informacije

Nacionalni park Durmitor je vrlo popularna destinacija za planinarenje jer nudi obilje markiranih pješačkih staza. Na području ima 48 vrhova iznad 2000 m.n.v., 18 glečerskih jezera i nekoliko kanjona od kojih je jedan i kanjon Tare – najdublji i najljepši kanjon u Europi.

Učesnici treba da imaju:

  • Udobne cipele

  • Ranac

  • Vodu – najmanje 1 litar

  • Hranu po želji

  • Preporučuje se krema za sunčanje i šešir

Kada je potrebno, Durmitor Adventure tim obezbjeđuje:

  • Uže

  • Pojaseve

  • Kacige

Napomena:

  • U slučaju lošeg vremena, tura može biti odložena ili otkazana.

Aktivnost dostupna:

  • maj – oktobar

Planinarenje na Durmitoru

Planinarenje je najpopularnija aktivnost u sklopu Nacionalnog parka Durmitor. Raznovrsni reljef Durmitora nudi širok spektar pješačkih staza pogodnih za različite nivoe sposobnosti. S obzirom na to da je Durmitor relativno mali planinski vijenac i visoke početne visine na Žabljaku moguće je doći do mnogih vrhova i vratiti se u jednom danu.

Durmitor je veličanstven krečnjački masiv koji se nalazi na sjevero-zapadu Crne Gore i pripada Dinaridskim Alpima ili Dinaridima. Nacionalni park Durmitor je najveće zaštićeno područje Crne Gore, čiji je krajolik oblikovan lednicima, brojnim rijekama i podzemnim potocima. Oivičen je kanjonom rijeke Tare, najdubljim kanjonom u Europi. Postoji više od četrdeset vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine koji se uzdižu iznad platoa, slikovitih livada i šuma. Najviši i svakako najposjećeniji vrh Durmitora je Bobotov Kuk (2.523 metra nadmorske visine). Durmitor je takođe poznat po svojim brojnim glečerskim jezerima, lokalno poznatim i kao “gorske oči”. Neka od najljepših su Crno Jezero, Škrčko, Zminje, Jablan. Durmitor Adventure vam nudi izvrsnu priliku za upoznavanje Nacionalnog parka Durmitor sa iskusnim i prijateljskim vodičima.

Ističemo

Predivni vrhovi

Lednička jezera

Ledena pećina

Vidikovci na Kanjon Tare

Divlje životinje

Endemske biljne vrste

Cijene

Cijena planinarske ture zavisi od destinacije i veličine grupe. Kontaktirajte nas za informacije o cenama tura koje Vas interesuju.

Ture

Planinarske ture na Durmitoru je moguće organizovati za mnogobrojne vrhove. Prema stepenu težine, ture su klasifikovane na lake, srednje i teške. Najpopularnije destinacije možete pogledati u sekcijama ispod.

Lake ture

Jablan jezero

Jablan jezero i Ćurevac

3 jezera

4 jezera

Podnožje Savinog Kuka

Srednje teške ture

Prutaš

Škrka

Lokvice

Bandijerna

Crvena greda - kratka tura

Teške ture

Crvena greda - duga/kružna

Savin Kuk

Šljeme

Planinica

Ledena pećina

Veliki Međed

Bobotov Kuk

Cijene

Cijene su po grupi, u eurima () Do 10 osoba 10 – 15 osoba 15 – 25 osoba * 
Jablan jezero 50 60 100
Jablan jezero i Ćurevac 50 60 100
3 jezera 40 50 90
4 jezera 50 60 100
Podnožje Savinog Kuka 40 50 90
Prutaš 60 70 130
Škrka 70 80 150
Lokvice 50 70 100
Bandijerna 60 80 130
Crvena greda (opcija A – kratka) 60 70 120
Crvena greda (opcija B – duga) 70 80 140
Crvena greda (opcija C – kružna) 80 90 160
Savin Kuk 60 70 130
Šljeme 70 90 150
Planinica (opcija A – Šarban) 80 100 170
Planinica (opcija B – Crno jezero) 100 120 200
Ledena pećina 70 90 150
Veliki međed 90 110 180
Bobotov Kuk (opcija A – Sedlo) 70 90 150
Bobotov Kuk (opcija B – Crno jezero) 100 120 200

* Za grupe od 15 – 25 osoba, sa grupom idu 2 vodiča. Cijena u tabeli je za oba vodiča, a ne po vodiču. Za grupe veće od 25 ljudi, kontaktirajte nas.

Česta pitanja

Da li da idem na planinarenje bez vodiča?
Nije preporučljivo planinariti sam na Durmitoru, naročito ako odaberete neku od težih tura. Durmitor je uglavnom dobro markiran, ali ipak, vodič se preporučuje iz sigurnosnih razloga, a takođe, može Vam dati korisne informacije o planini.
Da li je moguće planinariti u kratkim rukavima i šorcu?
Ako je vrijeme sunčano i lijepo, moguće je, ali budite oprezni, jer možete dobiti opekotine od sunca. Takođe, uvjek imajte nešto toplije i zaštitu od kiše jer vremenski uslovi na planini mogu biti vrlo nepredvidivi.
Mogu li da planinarim u patikama?
Možete ići u patikama na lakše ture, ali za srednje i teže ture čizme za planinarenje su neophodne. Duže vrijeme ćete hodati po grubom terenu, a sa planinarskim čizmama na nogama smanjujete mogućnost proklizavanja ili izvrtanja zgloba.
Gdje parkiram svoj automobil?
Sve zavisi od ture koju izaberete. Neke ture ne počinju u Žabljaku, pa možete voziti automobil do polazne tačke ili možete transport prepustiti nama.
Koliko mi vode treba tokom ture?
Količina vode koja će Vam trebati zavisi od ture, ali svakako za srednje i teške ture, nosite najmanje 1 litar vode, posebno kada je sunčano. Takođe, kada odaberete turu, vodič će Vas informisati o tome koliko Vam je vode potrebno i postoje li izvori na vašem izletu.
Koji je najviši vrh na Durmitoru?
Najviši vrh Durmitora je Bobotov Kuk (2523 m.n.v).
Postoje li divlje životinje koje možemo vidjeti?
Susreti sa divljim životinjama su rijetki, ali se može dogoditi. Ne morate brinuti jer uglavnom ćete sresti divokoze. Opasne životinje (vuk, medvjed) je teško vidjeti, jer one uglavnom izbjegavaju kontakt sa ljudima.
Postoje li izvori vode?
Izvori postoje na nekoliko ruta, ali ako je sušno ljeto, može se dogoditi da presuše pa je uvijek dobra praksa nositi dovoljno vode za taj dan.
Da li mi je potrebna mapa?
Ako planinarate sa vodičem, karta Vam neće biti potrebna. Ipak, ukoliko želite da se bolje orijentišete u planini, možete nabaviti jednu.
Da li je potrebna ulaznica za Nacionalni Park?
Postoji nekoliko kontrolnih tačaka za kupovinu ulaznice, zavisno od ture, negde ćete morati da kupite kartu odmah na početku, a može se dogoditi da vam radnici Nacionalnog Parka traže da ih kupite čak i duboko u planini.
Mogu li platiti karticom?
Nažalost, još uvek nemamo ovu opciju.
Šta treba da ponesem na planinarenje?
Vodu, sendvič, čokoladu ili nešto slatko, jaknu, šešir i fotoaparat. I naravno, jednu kesu za smeće. Potrudite se da iza sebe ne ostavljate smeće i da čuvate prirodu.
Hoće li moj mobilni telefon raditi tokom pješačenja?
Zavisi od destinacije. Negdje će raditi, ali postoji dosta mjesta sa lošim signalom ili čak bez signala.
Što ako se plašim visine ili imam nekih zdravstvenih problema?
Nakon konsultacije sa našim vodičima izabraćete turu koja u potpunosti odgovara Vašim željama i mogućnostima.

Pin It on Pinterest

Share This